Tanácsok, tippek a mentoroktól | Fehérvár Táncosa

2018.08.27. Szerző: Hajnal Csilla 

Három napon át, három helyszínen, a Távirda utcában, a Táncházban és a Felsővárosi Közösségi Ház tánctermében zajlik a Fehérvár Táncosa tehetségkutató verseny felkészítő tábora, amelyben a mentorokkal dolgoztak a koreográfiákon a kiválasztott versenyzők.

Hétfőn reggel kilenc órakor három helyszínen kezdték a felkészülést a Fehérvár Táncosai versenyzői. A Távirda utcában a Free Spirit Dance edzőtermében Barta Viktória, a Budapesti Operettszínház koreográfusa fogadta a fiatalokat. A délelőtt beszélgetéssel, ismerkedéssel telt: a hip-hop guru Viki kíváncsi volt, a versenyzők mit gondolnak az általuk képviselt műfajról, igyekezett megismertetni velük azok történetét, eredetét. Ez is fontos – hangsúlyozta a koreográfus, aki délután végignézte a produkciókat és a fiatalokkal közösen értékelte is azokat: milyen az előadásmód, mennyire kreatív a koreográfia, mennyire van összhangban a zenével, az előadó személyiségével.

A Felsővárosi Közösségi Házban Szóka Roland segítette tanácsaival a fiatal táncosokat
A Felsővárosi Közösségi Házban Szóka Roland segítette tanácsaival a fiatal táncosokat

A Táncházban a Székesfehérvári Balett Színház táncművésze, Cristina Porres Mormeneo közös tréninggel indította a napot, a balettgyakorlatok után pedig itt is bemutatkozott mindenki. Cristina a második körben aztán tanácsokat is adott a fiataloknak – hol magyarul, hol angolul javasolt változtatásokat a koreográfiában azért, hogy minél erősebb, hatásosabb legyen majd az elődöntőre. A fiatalok közül többen is új produkcióval érkeztek a táborra: a videós jelentkezésként leadott darabok helyett hoztak másikat, nekik különösen jól jöttek a tanácsok, amelyeket igyekeztek megfogadni, azonnal be is építeni a készülő produkcióba. Jó volt látni, hogy a fiatal táncosok milyen értő figyelemmel kísérték egymás előadását, és az elismerő pillantásokat sem sajnálták a versenytársaktól.

A Felsővárosi Közösség Házban talán Szóka Roland kapta a legváltozatosabb csapatot: néptáncos páros, akrobatikus produkció és kortárs tánc egyaránt szerepelt palettán. Persze Roland maga is sokszínű: kortárs tánc mellett erőssége a swing, az akrobatikus rock and roll és a színpadi táncok műfaja. Roland szerint tehetségesek a versenyzők, látszik, hogy lelkesek, sokan régóta táncolnak, ezt ki is használja majd, hiszen egymásnak is tudnak tanácsot adni. Hétfő délutánra közös gyakorlatokat végzett velük, hiszen a tánc mégiscsak közösségi műfaj, kedden és szerdán pedig – ahogyan a többi helyszínen is – egyéni gyakorlásra volt lehetőség, így minden produkció elemzésére, továbbfejlesztésére bőven jutott idő.

A tábort követően novemberben rendezik meg az elődöntőt a Táncházban, amely már a közönség számára is nyitott lesz, itt választja ki a zsűri – Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Molnár Andrea táncművész és Tihanyi Ákos koreográfus – a döntőbe jutó produkciókat, amelyek december 9-én a Vörösmarty Színházban mérkőznek meg a Fehérvár Táncosa címért.

Fotó: Igari Balázs

Ma reggel három helyszínen kezdték meg a felkészülést a Fehérvár Táncosa tehetségkutató versenyzői: a csapatok a Free…

Közzétette: Fehérvár Táncosa – 2018. augusztus 27., hétfő

Vissza