„Betáncolták” magukat a decemberi döntőbe | Fehérvár Táncosa

2018.11.12. Szerző: Hajnal Csilla Címke: ,Négy szóló, egy duó és öt csoportos produkció jutott a döntőbe az idén első alkalommal meghirdetett Fehérvár Táncosa tehetségkutató verseny elődöntőjéből. A háromtagú zsűri és a népes közönség színvonalas, többféle stílust felvonultató, látványos előadásokat láthatott vasárnap a Malom utcai Táncházban.

Vasárnap délelőtt izgatott versenyzők és lelkes érdeklődők töltötték meg a Táncház előterét: még néhány jó tanács, biztató ölelés és mosoly, aztán a táncosok már a színpad mögött készülődtek a megmérettetésre. A Fehérvár Táncosa elődöntőjére teljesen megtelt az épület nagyterme, többen már csak állva fértek be. De vállalták a kihívást – és, ahogyan azt a produkciókat követő reakciókból kivettük, nem is bánták meg, hogy ott voltak. A 2018-ban első ízben meghirdetett tehetségkutatóra mintegy ötven táncos jelentkezett, a nevezésként beküldött videók alapján a zsűri válogatta ki azt a 16 produkciót, amely az augusztus végi felkészítő tábor után most a döntőbe jutásért versengett.

Tíz óra után pár perccel Bokányi Zsolt műsorvezető üdvözölte a versenyzőket és a nézőket, majd Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg a rendezvényt. A városvezető arról szólt: a város méltán büszke az itteni táncéletre, így egyértelmű volt, hogy a korábban már elkezdett tehetségkutatók (Versünnep, Fehérvár Hangja) után egy táncos versenyt rendezzenek. Köszönettel tartoznak azoknak a fiataloknak, akik jelentkeztek a felhívásra, hiszen velük egy új hagyomány kezdődhet most el – emelte ki a polgármester, aki azt is hangsúlyozta: a folytatáshoz minden adott, hiszen sok a tehetség, akik támogatásra érdemesek, az önkormányzat feladata pedig az, hogy segítse őket a további fejlődésben.

A versenyzők két „felvonásban” léptek a nézők elé, akik a maguk módján támogatták a táncosokat: lelkes taps és több alkalommal hangos ováció fogadta a színpadra lépőket. A változatos, különböző hangulatú, hol csak érzelmeket közvetítő, hol történetet is mesélő produkciók után a zsűri – Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Tihanyi Ákos, a Madách Színház koreográfusa és Szakál Attila táncművész, koreográfus, táncpedagógus – röviden értékelte a táncosok teljesítményét, és tanácsokat is adtak a továbbiakra. Több alkalommal is elhangzott, hogy bár a technikai tudás a legtöbb versenyző esetében megvan, az átélés, a mondanivaló átadásának képessége, a közönséggel és egymással való kapcsolatteremtés még nem minden alkalommal sikerül, de Jenei Márton a szabadságvágyat táncban elénk rajzoló előadásából például éppen ezt emelték nagy erényként. A koreográfiák többségét jónak értékelték a szakemberek, az is pozitívumként hangzott el, hogy minden produkción látszik: sok munka, felkészülés van mögöttük. Tehetségesnek, egyedinek ítélték többek között Mészáros Marcell, Tátrai Réka és a Vincze Franciska–Tujner Anikó duó előadását, de az ítészeknek nagyon tetszett a Megadance csapatának bemutatója is, amelyből külön kiemelték (az ebben az esetben a koreográfiát is jegyző) Beliczai Bélát.

Egerházi Attila megköszönte a mentorok (Barta Viktória, a Budapesti Operettszínház koreográfusa, Cristina Porres Mormeneo, a Székesfehérvári Balett Színház táncművésze, koreográfusa és Szóka Roland, a Kecskemét City Balett táncművésze) munkáját is, akik a nyári táborban három napon át foglalkoztak a versenyzőkkel: a kezük nyoma ott van mindegyik produkción – mondta a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója. A zsűri végül rövid vita után úgy határozott, hogy a döntőben a Destiny, a Free Spirit Angels, a Free Spirit Babes, a Free Spirit Infinity, Jenei Márton, Kindl Gábor, a Megadance, Mészáros Marcell, Tátrai Réka, valamint a Tujner Anikó–Vincze Franciska duó versenyez majd a Fehérvár Táncosa címért.

Összegzésként a zsűri tagjai elmondták: ahogy minden versenyben, itt is voltak kiemelkedőek és kevésbé jó produkciók, de összességében jó színvonalú, tartalmas versenynek ítélték az elődöntőt, amelyben stílusban és eszközökben is gazdag bemutatókat láthattak a nézők. A tánc egyfajta kommunikáció: amit nem tudunk kifejezni szavakkal, azt testbeszéddel lehet elmondani – ez is lehet vonzó a fiatalok számára. A szakemberek fontosnak tartják, hogy Fehérváron ilyen formában is fórumot kapott a tánc. Külön megbecsülést ad az is, hogy az önkormányzat támogatásával valósul meg a verseny, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többen, minél szélesebb körben megismerjék ezt a művészeti ágat. A versenyzők számára pedig azért fontos, mert az itt kapott visszajelzések, az itteni sikerélmények lendületet adhatnak a további munkához, a fejlődéshez.

A döntőt december 9-én rendezik a Vörösmarty Színházban, az eseményre jegyet váltani online a www.jegy.hu honlapon, készpénzért pedig hétfőtől szombatig a Művészetek Háza (III. Béla király tér 1.) portáján lehet.

Fotó: Turáni-Kerkay Zita, Igari Balázs és Lőrincz Miklós

Megérkeztek az első fotók a Fehérvár Táncosa mai elődöntőjének első felvonásáról 🙂 Az esemény első részében Tokodi…

Közzétette: Fehérvár Táncosa – 2018. november 11., vasárnap

 

Megérkeztek az első fotók a Fehérvár Táncosa mai elődöntőjének második felvonásáról 🙂 Az esemény második részében Jenei…

Közzétette: Fehérvár Táncosa – 2018. november 11., vasárnap

 

Újabb képsorozat az első alkalommal megrendezett Fehérvár Táncosa tehetségkutató verseny elődöntőjéről, amelyben 16…

Közzétette: Fehérvár Táncosa – 2018. november 11., vasárnap

 

Utolsó képsorozatunk az idei Fehérvár Táncosa elődöntőjéről, amely november 11-én zajlott a Táncházban. Az elődöntőben…

Közzétette: Fehérvár Táncosa – 2018. november 12., hétfő

 

Vissza