Vacsora a polgármesterrel | Fehérvár Táncosa

2018.12.03. Szerző: Lőrincz Miklós Címke:Már csak néhány nap a döntőig: vasárnap eldől, ki viselheti két éven át a Fehérvár Táncosa rangos címet. A tíz döntős – négy szólótáncos, egy duó és öt csapat, összesen huszonnyolc ifjú táncos – advent első vasárnapján dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel töltött egy estét.

Hagyomány már a fehérvári tehetségkutatók történetében, hogy a döntősök a nagy eseményhez közeledve a város első emberével vacsoráznak.

„Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy jelentkezett, hiszen a hagyomány akkor tud hagyománnyá válni, ha legalább az első versenyt megtartjuk, ehhez viszont jelentkezők kellenek” – mondta pohárköszöntőjében a városvezető, aki a város nevében gratulált a döntőbe jutottaknak. Számos hasonló eseményt szervez már a város, és a tapasztalatok szerint, ha már elindult egy ilyen tehetségkutató, a másodikat, harmadikat könnyebb tető alá hozni, hiszen már van mire visszaemlékezni, a fiatalok látják, hogy érdemes jelentkezni – vélekedett a polgármester.

„Az elődöntő alapján úgy gondolom, hogy nagyon jó döntő várható. Mi ezt nem versenynek tekintjük elsősorban, inkább lehetőséget szeretnénk adni a fiataloknak, hogy a tehetségüket nagy színpadon, profi körülmények között, szakmai segítséggel mutassák meg, és tovább tudjanak fejlődni – hiszen azt gondoljuk, hogy aki már ezen a szinten van, ezzel szeretne foglalkozni a következő évtizedekben” – folytatta gondolatait dr. Cser-Palkovics András.  Mint mondta, a Fehérvár Táncosa is lehet egy pici segítség a várostól ahhoz, hogy a fiatalok végig is tudjanak menni azon az úton, amelyen elindultak – ezért ez a vetélkedő ennyiben biztosan eltér a kereskedelmi tévékből ismert tehetségkutatóktól, amelyek inkább a showbiznisz részei.

„Tudom, hogy mindenki izgulni fog, nem is mondom, hogy ne izguljatok, de próbáljátok élvezni! Ez értetek van, nektek van – szeretnénk, ha a végén mindenki úgy érezné, hogy nyert azzal, hogy elindult ezen a versenyen: tapasztalatot, tudást, gyakorlatot kapott, profi körülmények között” – biztatta a versenyzőket a polgármester, aki a város jelképes ajándékait is átadta a fiataloknak.

És hogy milyen jövő várhat az ifjú táncosokra ebben a városban? A városvezető erről is beszélt, kihasználva az alkalmat, hogy a vacsorán a zsűri tagjaként jelen volt Egerházi Attila, az idén alapított Székesfehérvári Balett Színház igazgatója. Cser-Palkovics András nem titkolta: a városvezetés örülne, ha időről időre ebben az együttesben megjelennének azok, akik itt nőttek fel, és kötődnek ehhez a városhoz, ehhez a közösséghez.

„Bátorság kell ahhoz, hogy versenynek fogjuk fel az előadóművészetet” – szögezte le a döntősöket köszöntve Egerházi Attila, hangsúlyozva, hogy a tánc nem mérhető, csak egyéni ízléssel, hiszen „nincs olyan etalon, ami erre ráhelyezhető”. A balettigazgató köszönetet mondott a szervezőknek és a városvezetésnek, hogy életre hívtak egy olyan versenyt, ahol a tánc ilyen hangsúlyt kap. „A tánc egy nagyon fontos dolog, ezt ti nyilván érzitek is, hiszen mozgással olyan dolgokat tudunk elmondani, amit nem lehet szavakba önteni. Legyetek hírvivői ennek a gyönyörű művészeti ágnak, élvezzétek a versenyt!” – mondta. A zsűri nevében arról is beszélt, hogy a döntnökök nem ítéletet mondanak, véleményük inkább csak egyfajta látásmódot tükröz. „Mindnyájan segíteni próbálunk, arra reflektálunk, amit látunk, olyan dolgokat igyekszünk mondani, amit be tudtok építeni a munkátokba és fejlődni tudtok. Érezzétek jól magatokat, élvezzétek a produkciót, ez a legfontosabb, és ne gondoljatok az eredményre. Legyen ez a tánc ünnepe, sok sikert kívánok!” – zárta szavait Egerházi Attila.

A polgármester kérésére a döntősök is elmondták a gondolataikat a versenyről. Beszéltek arról, hogy elsősorban tapasztalatszerzési céllal jelentkeztek, és hogy megmutassák magukat a szakértő zsűri és a nagyközönség előtt. A már nagyobb versenyzői rutinnal rendelkező fiatalok azt sem titkolták, hogy nagyon örülnek annak a lehetőségnek, hogy Fehérvár olyan jellegű versenyt szervezett, ahol nem csak egy szűkebb táncos „szakág” versenyzői és közönsége van jelen, hanem többféle stílusban mutatják meg magukat a tehetséges fiatalok, és arról is szó ejtettek, mekkora élmény volt együtt dolgozni a három mentorral, Barta Viktóriával, Cristina Porres Mormeneóval és Szóka Rolanddal.

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője a döntőig még hátralévő napokról beszélt. Mint mondta, a háttérben már jó ideje dolgoznak a döntőn, Szakál Attila rendező pedig már megtervezte a színpadképet, a látványvilágot is. „Úgy készüljetek a szombati egész napos próbára, hogy az elég kemény lesz: be kell táncolnotok azt a színpadot, amely másnap csak a tietek lesz, és végig kell próbálnotok azt a látványos show-t, amely már hetek óta telt házas” – mondta.

A végső megmérettetés vasárnap 18 órakor kezdődik a Vörösmarty Színházban, ahol a tíz versenyző utoljára áll a zsűri – Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Bodor Johanna, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója és Tihanyi Ákos koreográfus – elé. A látványos show-ban a táncosok mellett vendégként fellép a Vintage Dolls, Kaifis Zoé és Németh Patrícia, a tavalyi Fehérvár Hangja verseny döntősei, valamint a Székesfehérvári Balett Színház.

Fotó: Kenyér Ágnes és Igari Balázs

Már csak néhány nap a döntőig: vasárnap eldől, ki viselheti két éven át a Fehérvár Táncosa rangos címet. A tíz döntős –…

Közzétette: Fehérvár Táncosa – 2018. december 3., hétfő

 

Vissza