Közeledik a döntő | Fehérvár Táncosa

2018.12.04. Szerző: Lőrincz Miklós Címke:Már csak néhány nap a végső megmérettetésig: vasárnap eldől, ki viselheti két éven át a Fehérvár Táncosa rangos címet. A tíz döntős – négy szólótáncos, egy duó és öt csapat, összesen huszonnyolc ifjú táncos – vasárnap utoljára áll a zsűri elé. A látványos show-t vendégprodukciók is színesítik.

Finisébe érkezett a város hagyományteremtő szándékkal, első ízben megrendezett táncos tehetségkutatója, a Fehérvár Táncosa. A versenyre mintegy ötven fiatal jelentkezett, az ő beküldött videóik alapján válogatta ki a zsűri azt a 16 – szóló, duó és csoportos – produkciót, amely az augusztusi felkészítő tábor után novemberben az elődöntőben mérkőzött meg egymással. A versenyzők felkészülését mentorok – Barta Viktória, a Budapesti Operettszínház koreográfusa, Cristina Porres Mormeneo, a Székesfehérvári Balett Színház táncművésze, koreográfusa és Szóka Roland, a Kecskemét City Balett táncművésze – segítették.

A zsűri döntése nyomán az elődöntőből tíz produkció jutott a vasárnapi döntőbe: a Destiny, a Free Spirit Angels, a Free Spirit Babes, a Free Spirit Infinity, Jenei Márton, Kindl Gábor, a Megadance, Mészáros Marcell, Tátrai Réka, valamint a Tujner Anikó – Vincze Franciska duó versenyez majd a Fehérvár Táncosa címért a szakértő zsűri – Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Bodor Johanna, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója és Tihanyi Ákos koreográfus – előtt. A döntőre hetekkel ezelőtt minden jegy elkelt, ez is jelzi, hogy a művészeti ág iránt óriási az érdeklődés a városban.

A versenyzők sűrű napokat élnek mostanság: a múlt héten a napi próbáik mellett az egyik támogató, az Xbody Stúdió Székesfehérvár által felajánlott, személyre szabott edzéseken vettek részt, vasárnap pedig a polgármesterrel töltöttek egy estét. A „Döntősök vacsoráján” dr. Cser-Palkovics András megköszönte a zsűritagoknak és a mentoroknak, hogy közreműködnek a versenyben, és köszönetet mondott a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársainak is azért a munkáért, amit hónapok óta a rendezvénybe fektettek. A fiataloknak eredményes versenyt kívánt, hangsúlyozva, hogy a város már most nagyon büszke minden versenyzőre. Arra is kitért, hogy a Fehérvár Táncosát elsősorban nem versenynek tekintik, inkább lehetőséget szeretnénk adni a fiataloknak, hogy a tehetségüket nagy színpadon, profi körülmények között, szakmai segítséggel mutassák meg, és tovább tudjanak fejlődni.

A végső megmérettetés vasárnap 18 órakor kezdődik a Vörösmarty Színházban: a Szakál Attila rendező irányításával készülő látványos show-ban a táncosok mellett vendégként fellép a Vintage Dolls, Kaifis Zoé és Németh Patrícia, a tavalyi Fehérvár Hangja verseny döntősei, valamint a Székesfehérvári Balett Színház. A döntőt a Fehérvár Televízió rögzíti és az ünnepi időszakban műsorra tűzi.

 

Vissza